Tuesday 6 September 2011

96 liitrit ja puhkuse 2. päev

täpselt niipalju sain mahla  neljalt õunapuult: Martsipan; Melba; Sügisdessert ja Kuldrenett. Seeaasta oli ikka tõeline õunauputus. Kusjuures Kuldrenett ei ole veel valmis, seega 2/3 õuntest jätsime puu otsa. Hommikul kell 10 alustasime pressimise ja purustamisega ja 23,30 keerasin viimase purgikaane kinni. Niih - nüüd on mul kõik suuremad purgid otsas - ainult mõned pooleliitrised vist vedelevad keldri taganurgas. Aga tamp oli vägev - kuna tegu oli laenatud purustaja ja pressiga, siis pidime kella kuueks hiljemalt mahla kätte saama. Aurutada jõudis hiljem kah. Ja nagu ikka, kui on kõikse kiiremad ajad siis veab tehnika alt. Minul nimelt ütles pliit üles. Läks lihtsalt lolliks. Need on need tänapäeva moodsad s.tanikerdised. Kui 2 auguga oli ta veel nõus töötama, siis niikui kolmanda ja neljanda plaadi sisse lülitasin - läks ta lihtsalt lolliks. Nuppudele ei reageerinud ja lihtsalt vilkus. Ja nii ma siis alistusin, sest polnud ju aega selle pliidiga kembelda, ja kuumutasin mahla ainult ühes suures potis. Jube ajaraisk :)
Aga nüüd on käed rakkus selle pressi kruttimisest. Vot sulle puhkust siis - ausalt öeldes - tööl käimine on ikka tunduvalt kergem

5 comments:

Tsiil said...

Täiesti kohutav kogus! Puhkajale aga jõukohane :) vist.
Loodetavasti jätkub sul aega päris puhkuseks ka.

Seenel käimiseks ja sellest johtuvalt muidugi ...
Pliit on sul sensitiivne, sai aru, et tegelikult on puhkus :D

MUHEDIK said...

Kogus on kohutav ja aukartusäratav. Mõtlesin omaette, et kes selle koguse ometi küll ära joob, aga kui liiter päevas, siis jagub ainult veidi rohkem kui kolmeks kuuks.

Ja siis tuli veel selline mõte pähe, et kui need purgid, mis ma olen elu jooksul täitnud, kõik ritta panna, et mitme kilomeetrine see rivi küll peaks olema.
Nüüd ma kohe naudin seda, et keldris vaid paarkümmend seenepurki ilutseb ja aitab küll:D

Kui Sina ise ei oska, siis näed, pliit võttis küll puhkuse:D

Hiline said...

:DDD Pead saatust tänama, et ainult 96 liitrit, mitte 126 3-liitrilist purki õunamahla nagu mu viimane tegu (6 a. tagasi enne suurte õunapuude mahavõtmist)varemalt ikka paarisaja ja rohkem purgitäisi (veinid ja mustsõstrasiirupid veel pealekauba) sest tehtud sai ka suurlinnas elava õe perele. Ausalt öeldes tunnen sellest sügisesest konserveerimisest lausa puudust

elfriide tramm said...

96 l... sellest 'i saa ju miskit :P

Eve Piibeleht said...

Igaühele oma, mul kuluks 96 l õunamahla ärajoomiseks aastaid :D