Thursday 18 November 2010

18.november

Jee - lumi maas!!! Ei tea küll kauaks, aga hetkel sajab aina juurde ja maas on juba ca 5 cm. Ilus - ümbrus läks kohe valgeks. Võikski jääda nüüd maha - ei taha enam pori!

5 comments:

Nodsu said...

Uhh, lumi või asi... puha märg solp... käisin lapsega arstil, u 4 km käimist edasi-tagasi... laps põlvini läbimärg... õudukas, aga mitte lumi :). Aga jah, ilus ja valge on küll ja päris lume vastu ei ole ka minul midagi, kui teda mõõdukalt oleks :).

Hiline said...

Hea imetleda Su orhideelisi, ise endale ei taha (veel mitte :D), aga marantat tahaks küll, eriti М.leuconeura var. massangeana (must maranta) keda kahjuks pole meie poodides leidnud.
Sinu triostar (leheääred kolletuvad ja lehel kollakas laik) on kas tiba nälgas või vastupidi, üleväetatud, aga võibolla õhk talle natu kuiv.

deia said...

Hiline, ma arvan, et eks see ikka kuivast õhust on. Samas ainult 2 lehte on otstest natuke kolletunud - nii paar mm ja ainult ühel lehel see kole laik. See taim saabus mulle postiga suvel ja paljasjuursena ja need kahjustused olid juba siis nendel lehtedel. Nüüd uutel lehtedel, mis minu juures on tulnud, kahjustusi enam pole. Aga üleväetamisest kindlasti pole - ma ikka väga tagasihoidlikult neid väetan ja kastmisega ka jube laisk olen :)

Aga hädas olen ma valgeroodse marantaga Maranta leuconeura var. erythroneura
Temaga ei õnnestu mul kuidagi klappi saada - venib välja - kipub lausa ripp - või ronitaimeks. Ja leheotsad lähevad koledaks. Olen temaga mässanud juba aasta otsa - ja pole siiamaani aru saanud mida ta täpselt tahab siis :) Äkki oskad mingeid soovitusi jagada?

deia said...

Ja seda ka veel Hiline - 2 aastat tagasi olin ma täiesti kindel, et ühtegi orhideed ma kasvatama ei hakka. Ja siis kingiti mulle üks - ja nüüd see tõbi on ainult areneneud ja tervenemist ei paista kuskilt :D

Hiline said...

:DDD
Sorry, et marantajutt vales kohas

See erythroneura kasvabki rippu (huvitav, miks valgeroodne, vanasti oli valgeroodne M.leuconeura E. Morren (või Morr.))
Aga olgu, mis on - nad kasvavadki (enamus marantasid) rippu ja et oleks ilus, tuleb teda paari-kolme a. takka uuendada.
Ja niiskust tahavad omajagu, omi kasvatasin kõrgematel alustel veekindlal alusel (kuhu kallasin vett), mille katsin turbasamblaga ja lasingi rippu kasvada, oleneb poti suurusest 3-5 taime.
Muide, kontrolli järgi - lestad ka armastavad marantasid.
See triostar on tegelikult Stromanthe sanguinea.Marantaceae perekonnast, kuhu kuuluvad marantad, kalathead, stromanted jne. esimesed minu lemmikud, ongi plaanis teha jälle floraarium nendega, muidugi kui ma oma raamaturiiulid paika saan, taimelambid, klaasid ja vannid on vanast ajast veel alles.