Friday 24 June 2011

Jaanipäev

Ossa juudas! Tund aega tagasi läks meist üle selline äikesetorm, et penilase silmad on veel siiamaani hirmust suured nagu tõllarattad. Välgul ja paugul vahet polnud ja paar raksakat olid ikka sellised, et tundus, et nüüd põrutas küll kuskile sisse. Ja siis hakkas kallama - akna taga oli ühtlane veesein, tänava asemel oli jõgi ja tiik ajas momentaalselt üle kallaste. Kui nii edasi, siis peab ikke tõsimeeli endale mõne väikese paadikese muretsema :). Tegin väikese ringkäigu aias. Pojengid kõik pikali, roosid vastu maad ja naabrite noor pihlakas pooleks. Teagi nüüd kas saigi pihta või lihtsalt eilse tuule ja tänase paduka tulemusel. Aga milline õhk hetkel peale seda tormi on! Nii selge ja värske.
Ja inimene ikka õpib iga päev. Enne kui see möll lahti läks, oli taevas üsna selge ja lähenev pilv ei tõotanud tuua midagi hullu - nuhh selline tavaline natuke tumedam pilveke. Seisime just rõdul, kui järsku läks hirmsaks suminaks lahti. Meil pööningul on maamesilaste pesa - ja järsku hakkas neid igast ilmakaarest massilisena saabuma. Ju nad tundsid seda maru ette ja kiirustasid koju. Selle augukese juures, kust nad sisse ja välja lendavad, moodustus lausa järjekord - nii kiire oli koju saabumisega. Sellist tunglemist nägin tõesti esimest korda.
Aga eilne jaanilaupäev oli esimene sääsevaba jaanilaupäev mu elus. Päev läbi puhunud tugev tormituul viis vist kõik sääsed minema. Õhtuks õnneks tuul vaibus niipalju, et lõkke julgesime ikke põlema süüdata. Veevoolikud olid muidugi igaksjuhuks ka kohe kõrval. Ja siis ma mõtlesin, et miskit on nagu puudu. Ja saingi aru, et sääski pole. Viimasepeal jaaniõhtu oli! Soe, peaaegu tuuletu, kuiv ja sääsevaba! Ainult jaaniussikesi ei leidnud, kuigi me röövliplikaga neid otsimas käisime.

5 comments:

MUHEDIK said...

See teie tänane äikesetorm oli midagi säärast nagu meie siin mõnd aega tagasi üle elasime ja kui me nädal tagasi avastasime, et üks vana pärna suur põhioks ripub, ei saanud aru, kas äike oli sinna sisse põrutanud või oli maru selle murdnud.
Aga jah, tõepoolest, meil polnud eile samuti ühtki sääske:)

Tsiil said...

Mesilased on nutikad ja sipelgad ka. Enne suuremat vihma nagu maa alla kadunud.
Sääsed pühitakse jaanipäevaks minema :D
Hea, et maru teil suuremat kahju ei teinud.

deia said...

ma olen oma aias just täheldanud, et kui sipelgad maapinnale tulevad, siis on kõva vihma oodata. Nüüd viimastel päevadel oligi nii, et sipelgad ajasid igaltpoolt oma kuhilaid üles. Kirusingi just, et kui mutt ei künna, siis sipelgad teevad ikka asja edasi :)

Tsiil said...

mul on miskid sellised sipelgad, kes kuhilaid ei tekita, pigem augulisi radasid. Mustad ja punased.

elfriide tramm said...

kusjuuresmeist läks see äikesepilv mööda. paugutas ja müristasküll, ag avajus kusagile sinna ära.. nüüd on siis teada, kuhukohta :)