Saturday 10 April 2010

10. aprill

Täna oli mõnus - nüüd tunnen juba iga oma ihurakuga, et kevad on käes. Kummaline - sellel aastal sai seda kevadet kohe eriti innukalt oodatud. Kindlasti oli süü selles pikas ja lumerohkes talves. Ja tundus, et see kevad ei taha kuidagi tulla ja muudkui venitab. Kuigi kui kalendrit vaadata ei ole see kevad midagi hiljaks jäänud - täitsa graafikus. Ja taimedele on see aeglane kevad kindlasti parem, kui prauhh soojaks- pungad puhkema ja siis äkki külmalaine. Eks neid külmalaineid tuleb ka veel - aga kui see kevad samamoodi vaikselt venib nagu praegu, siis ei tee see külm midagi hullu.

Aga aias ei ole ma midagi teinud. Peale selle, et eile koristasin 2 penilase s...patarei kokku. Eile oli veel suht lirts-lörts ka, ei tihanud veel rehaga peale minna. Ja mõnes kohas veel lumehunnikudki. Kõige suurem - ca meetri kõrgune laiutab seal, kus peaksid lumikellukesed õitsema. Tundub, et seeaasta õitsevad nad lume all ära ja neid ei näegi. Kusjuures tavaliselt see koht meil aias kõige esimesena paljaks sulab - aga nuhh see aasta tuli ju katuselt seda lund kõvasti. Aga märtsikellukad, krookused, lumekupud ja lumeroosid täies uhkuses ja ka mõned võrkiirised hakkavad lahti minema. Isegi roosad, sinised ja valged sinililled õitsevad juba.
Kingiti mulle Kähri kevadlillede raamat - sealt jäid silma igevesti põnevad sinililled. Huvitav, kas need kasvavad tal enda aias? Ja mis nipiga siis tema käest neid välja moosida annaks?
Prrr - ma ju lubasin endale, et seeaasta ei too ühtegi uut taime oma aeda:DDD Aga paar sinilille ju ikka veel mahuks......
Täna sai aga hoopis lammutustöödega tegeletud. Ema juures - väikesed talgud. Majal sai üks sein maha võetud (õigemini rehealuse sein) ja rehealune puhtaks roogitud. Hämmastav kui palju igatsugu sodi koguneb aastatega sellisesse nö kuurialusesse. Vanad inimesed ju sellised hirm kokkuhoidlikud ju ka, et äkki läheb kunagi vaja :DD. Õnneks said asjale pihta, et enamus on ikka tarbetu kolu ja vaja prügimäele saata. Nüüd edasi aga läheb endise rehealuse väljaehitamiseks. Uus kanalisatsioon imbväljakuga, kaevu süvendus ja pesemisruumid. Ammu aeg juba. Aga minu kondid nüüd nii haiged ja isegi varbad valutavad. See on see, kui talv läbi oled nö seanahka vedanud ja siis peale esimest tööpäeva oigad ja ähid.
Aga homme võtan oma aia käsile. Vaja ju kasvuhoone klaasikildudest puhtaks rookida - uued klaasid juba kohal, mees lubas lähipäevadel selle klaasimistöö ette võttta. Ja ehk saab ka muru riisuda ja kõik need ninakesed, kes sealt mullast ennast välja ajanud on, kulust vabastada.

Aga õhtul lõi pahviks uudis Venemaal toimunust. Esimese raksuga mõtlesin, et tegu on hiljaksjäänud aprillinaljaga. Samas selliste asjadega nalja teha ei tohi. Aga väga imelikud mõtted tulid pähe: 70 a tagasi toimus just sealsamas ju Poolakate jaoks väga kurvad sündmused ja nüüd siis jälle. Kurb, väga kurb ja natuke ka hirmutav. Loodan, et tegu oli siiski inimliku eksimusega, mitte .... . Sest olid ju seal lennukis Poola ühed tähtsamad riigitegelased.

5 comments:

MUHEDIK said...

Kevad jaaaa:) Meil vist kah. A pole ta midagi graafikus, mulle tudub ta hoopis väga varane olevat, sest tavaliselt meil lumi enne aprilli lõppu ei sulagi. Tundub küll, et tuleb pikk ja veidi vinduv see kevad, aga ka mina rõõmustan selle üle, taimedel aega kenasti ärgata ja inimesed saavad ka kuidagi rahulikumalt oma töödega järjel seista.
Sinililled- neid saabus KÄhrile sel aastal eriti palju, alles hakkab neid paljundama, praegu täies õies valge täidisõieline - suur haruldus ja hiigla kallis kah. No midagi ikka ehk välja nuhkerdad. Minu maa on nende jaoks veidi raske.
Ka mina kuulsin sellest jubedast uudisest alles hilisõhtul, võttis lausa oigama.

Eve Piibeleht said...

Peale eilset on vist kõigil aiapidajatel seljad haiged :D, aga oleks ka patuasi olnud sellist ilma mitte õues veeta.

Hiline said...

Kevad on varajase kui eelmisel aastal.
Eile aias suurt ei teinud, kepslesin niisama rahutult ringi. Olin hommikupoole arvutis ja juhtusin õnnetusest lugema Delfist paar minutit peale uudise ilmumist.

Köögikata said...

No mina olen ka see patune, kes eile end hoopis laste linnalõbudele pühendas. Natuke oli hing haige küll, aga mitte väga - tänu täna lõppevale puhkusele sai ju nädala sees mitu päeva juba aias toimetatud. Eks täna teen ka natuke. :o)

coutab - aednik koogutab peenardes jah ;o)

Köögikata said...

Oi, ma PEAN veel ühe kommentaari kirjutama, sest uueks parooliks pakutakse - jails - lumevangist pääsenud me ju oleme! :oD