Tuesday 26 May 2009

Minu kord kiruda

Nu vat kõik rääkisid oma blogis muttidest ja vesirottidest - niikaua rääkisid, kui nüüd saabus see nuhtlus minu aeda ka. Sa kurramus küll. Hommikul olid kõik maasikad nii põhjalikult ülesküntud, nagu oleks keegi kartuleid mullanud - maasikad istusid kenasti vao harja peal. Sa kurramuse kurramus küll.
Oligi mul paar mutivaba aastat. Läheb sõda lahti jälle. Eelmine kord tegi loodus minu eest töö ära. Kadusid siis kui oli 2005/2006 külm talv. Kui sadas paduvihma ja siis viskas kohe -30 otsa. Ju siis külmusid ära. Ja nüüd nad paganama elukad on tagasi. Panin juba lõksud valmis.

Friday 22 May 2009

Kingitus

Vot sellise ilusa kingi sain täna :


+ veel mitu-mitu suurt kastitäit erinevaid suvelilli. Nüüd panen kõikvõimalikud potid ja potsikud täis - peenardele ju ei mahu :))

Thursday 21 May 2009

Kevad pildis

Mõned kevadised pildid, ei oska siia kahjuks muusikat panna - muidu paneks ööbikulaulu. Ööbik laksutab praegu 24 tundi ööpäevas - kahju, et varsti teda vist meil enam ei kuule. Kui suureks teeehituseks lahti läheb, siis ööbikulaulu asemel kuuleme veoautode mürinat:





Tiigis käib vilgas elu. Vesilikud on hoos:





Ja valge vesiroos läheb kohe varsti õitsema:
Selle kevade suurim ootus on vist tundmatu stepiliilia õie ootamine. Mõned aastad tagasi sai see taim ühe Võrumaa papi käest laadalt ostetud. Ta olevat selle toonud kunagi nooruses kuskilt stepist. Ja õie kõrgus pidavat olema ligi 3 m. Pilt oli tõestuseks kõrval ka, kus tõesti papi ise tundus nagu pöialpoiss selle õie kõrval. Ja nüüd see imeasi loob õienuppu: Vaatame kas siis tuleb 3m õit. Samas M.Laane lubas kanepilehise ristirohu kõrguseks ka 2,5 m. Minu aias on maks 1,8m

Nüüd natuke kurba juttu ka.
Eelmine aasta Plantexist tellitud valge murtud süda näeb minul välja selline:
Ja mida ma peaksin peale hakkama oma pojengidega. Ma olen 110 nippi vist ära proovinud, sh terve talv tassinud neile puutuhka ja kasutanud ka seenevastaseid preparaate - aga ikka on varred pikali. Ahtalehisel pojengil on suurest põõsast alles ainult üks terve võrse:Ja kes tegutseb mul kasvuhoones? Tean, et on olemas maasikaõielõikur; aga kas on olemas ka paprikalõikur? Eile oli 1 taim juurepealt murtud, täna järgmine. Kui nii edasi läheb, siis varsti pole enam ühtki taime. Õhtul oli taim kenasti ühes tükis ja öösel oli uks kinni. Koerad mul kasvuhoonesse ei pääse.

Ja kas on olemas mingi seadus, mis kohustaks maaomanikku oma umbrohupõldu ohjeldama? Meie kõrvalkrunt näeb välja selline ilus kollane:Eelmine aasta lasime ise trimmeriga puhtaks - aga siis tuli maaomanik, lõi käed puusa ja ütles, et talle meeldibki umbrohi ja võsa. Aga kõik see seemendub ju meie aeda. Eks teeme seeaasta jälle salaja ära ja pärast ütleme, et meie ei tea midagi.

Aga nüüd sukeldun jälle arvuti taha ninapidi koolitöödesse. Kuigi parema meelega nokitseks hoopis aias, kuulaks ööbikut ja nuusutaks hüatsintide lõhna:)

Sunday 17 May 2009

Öökülm

Eile öösel tegi öökülm veidike liiga - aktiniidia lehed olid osad mustad. Aga pole hullu - tema taastub kenasti. Muud nagu tähele ei pannud, et oleks külma poolt näpistatud.
Täna lubas isegi - 5 maapinnal. Eks siis hommikul paistab, mida külm näpistanud on. Katma eriti midagi ei hakanud. Ainult kahele pisikesele äädikapuule panin ämbrid pähe, nemad just hakkasid esimesi lehekesi lahti ajama. Õunapuudel õied veel lahti pole - seega ei tohiks külm neid kahjustada. Murelid küll õitsevad - aga nad õitsesid ka eelmine kevad kui ikka kõva külma tegi ja pärast olid ikka marju täis.

Saturday 2 May 2009

Tuvastamise abi vaja

Mul oleks nüüd natuke tuvastamisabi vaja. Üks kummaline umbrohi on mulle aeda tekkinud. Mitmes kohas lillepeenral ja murus kah paaris kohas. Oleks nagu varsakabi- aga nagu pole ka. Leht nagu oleks - õis jälle pole. Käisin isegi spetsiaalselt metsaall varsakabjaga võrdlemas - ikke erinevad on. Iseenesest ju kena umbrohi - siuke säravkollane. Kui ta väga invasiivne pole - siis ta ju võiks isegi seal peenra peal ju olla:


Siin siis murus:

Aga kui ta ikka igalepoole tükkima kavatseb hakata - siis tiriks ikka välja. Kui ainult teaks, mis tegelasega tegu on.
Samas võilill ju ka kena umbrohi - ilus kollane teine:
Aga ega mul aias ainult umbrohud praegu ei õitse. Tegin kiire kaamera-tiiru koolitööde vahepeal.
S.Savisaarelt saadud valge siberi koerahammas. Sordinime ei tea - kadus koos aiapäevikuga jäädavalt:Siin pistab nina välja lilla koerahammas - sordinimega juhtus sama, mis eelmisegagi

Minu igaastased kevadised lemmikud - lumivalged kevadmagun ´Multiplex`:

Lõhnav kannike - pidavat ka umbrohi olema - aga väga ilus ja lõhnav umbrohi mu meelest ja pole eriti hull teda ohjes hoida:
Ja muidugi erinevad tulbid:



Tulpide sordinimesid ei tea ja üles ka ei kirjuta - pole eriline tulbihull. Need mul siin aias vahelduvad. Osad kaovad ära ja siis istutan sügisel jälle juurde. Lihtsalt kevadisteks värvilaikudeks.
Ja möödunud kevadel tõin ka karukellad aeda - pidavat ka umbrohi olema - aga nuh mis teha, kui ma juba siuke umbrohufänn olen :DDD: