Sunday 17 May 2009

Öökülm

Eile öösel tegi öökülm veidike liiga - aktiniidia lehed olid osad mustad. Aga pole hullu - tema taastub kenasti. Muud nagu tähele ei pannud, et oleks külma poolt näpistatud.
Täna lubas isegi - 5 maapinnal. Eks siis hommikul paistab, mida külm näpistanud on. Katma eriti midagi ei hakanud. Ainult kahele pisikesele äädikapuule panin ämbrid pähe, nemad just hakkasid esimesi lehekesi lahti ajama. Õunapuudel õied veel lahti pole - seega ei tohiks külm neid kahjustada. Murelid küll õitsevad - aga nad õitsesid ka eelmine kevad kui ikka kõva külma tegi ja pärast olid ikka marju täis.

3 comments:

Hiline said...

Meil oli külma asemel eelmise nädala soojem öö 7,6 kraadi.
Aga ega väike külm lahtiolevatele viljapuu ja marjapõõsastele ei teegi liiga - õied enamus juba tolmeldatud (tugev öökülm peab olema et viljaalgmeid kahjustaks) öökülm teeb rohkem kahju veel kinnistele õitele, sest õietolm hukkub juba -0,1 kraadiga.

MUHEDIK said...

Meil öökülma ei olnud, õhus oli mõlemal ööl +6 kuni+7, esimesel ööl maapinnal +1,8. Ja tavaliselt need hilised külmad siia ei jõua. Aga mulle helistasid tuttavad mitmelt poolt ja neil olid küll üsna suured kahjud.

Kadakas said...

Me siin eile pisut katsime noori puid, mis esimest aastat õisi täis, aga möödunud öö külma polnudki vist, vastu laupäeva oli küll - astilbed ja kobarpead said pisut sakkida, aga nood kosuvad niikuinii. Tšehhi ilmasait näitab meile saabuvaks ööks vaid 1 kraad sooja, mis võib maapinnale öökülma tuua - jõudsin täna just kattelooritunnelisse tomatid istutada - vast elavad üle. Aga edaspidi läheb loodetavasti jätkuvalt soojemaks :)