Tuesday 29 March 2011

29.märts

Järjekordselt tuleb tõdeda, et aianduskeskused on ühed saatana sigitised. Nu kuidas  muudmoodi seletada seda külgetõmbejõudu, mis neil on.
Sõidan mina täna rahulikult Jürist mööda Tallinna ringteed kodupoole. Kena sirge tee - aga mingil kummalisel kombela avastan ennast äkitselt Hansaplandi ukse taga. Ausõna - mul polnud pisimatki kavatsust sinna minna. Ja pole õrna aimugi kuidas ma sinna sattusin. Nu hääkene küll, kui juba ukse taga - läheme viskame pilgu peale ja ostame need turbatabletid ära. Kuna ma raudkindlalt teadsin, et mul pole midagi vaja ja ka kõik vähegivõimalikud kohad on ära planeeritud, siis astusin üsna rahulikult sealt uksest sisse. Uudistasin ja tõdesin, et närv peab vastu. Aga kurramus - kassa juures avastasin, et ikka on korvi pugenud mõned tegelased. Nu kui siin pole mitte kuradi käsi mängus - siis kes veel? Aga nüüd olen selliste huvitavate tittede omanik: Bulbine frutescens medicus. Eestikeelset nime ei eksisteeri. Guugeldades leidsin küll, et Plantex on ta vägivaldselt kriinumiks tituleerinud. Aga üks igavesti põnev ja kasulik taim tundub guugli andmetel olevat. Hansaplant müüs neid maitsetaimede pistikutena. Nu ja kui juba siis juba - paar pelrgooni `Angel Eyes Bicolor`titte tulid kah seltsiks kaasa. + veel üks huvitav uudistoode : Substral® Miracle Gro®  Igasugustes foorumites on seda taevani kiidetud. Ma siis mõtlesin ka proovida.
Ehh mind ja minu nõrka iseloomu :D
Ma siin tõsiselt kaalun pangakaartide mehele hoiuleandmist.

Monday 28 March 2011

28.märts-kevadeigatsus

On juba 28. märts ja kalendri järgi kevad, aga õues on totaalne talv veel. Hetkel möllab aknataga üks tõsine lumetorm. Meeletu kevadeigatsus on kallal. Kui hilissügisel oli suur igatsus lume järele, siis nüüd on sellest valgest ollusest totaalselt kõrini. Tahan kevadet, sooja, tärkava looduse lõhna ja linnulaulu. Vahepeal oli juba päris lubav (isegi lõokest kuulsin) - ja siis keeras jälle ära. Ma isegi ootan juba linavästrikuid :D -missellest, et siis jälle terroriks lahti läheb :DDD
Viimastel päevadel on taevast alla sadanud ma ei teagi mida kõike + veel tugev tuul, mis puhub lausa kontideni välja. Aitab küll nüüd - paluks sooja :D
Täna külvasin tomatid ja portsu suvelilli. Arvasin, et olen hiljaks jäänud nende tomatitega, aga hea tuttav, kes Sagros töötab, lohutas mind, et nendel algab müügitaimede külv alles järgmine nädal. Nii, et polegi kõik veel kadunud :D
Igastahes sai mulda 8 sorti tomatiseemneid. Jeerum, kui need kõik ka üles tulevad, olen järgmise mure ees - mida ma nendega peale hakkan. 2 sorti on amplitomatid. Plaan on katsetada rõdul neid kasvatada. Näis mis välja tuleb. Hansaplandis avastasin mingid uued lahedad rõdukastid - sellised mis kinnitatakse piirde peale, mitte külge. Päris lahe võiks olla kui need ripptomateid täis istutada. Tomat peaks ka lõunapäikese ju kenasti ära kannatama. Katsetan sellel aastal täiesti uute sortidega - eelmine aasta katsetamiseks võetud Eesti sordid mulle igastahes ei meeldinud. Aga vbl oli viga ka selles möödunud aastases külmas ja vinduvas kevades, millele järgnes kohe superkuum suvi.
Esimest korda teen Muhediku soovituse järgi, et panin külvid vannituppa. Ainuke mure on see, kas see põrandaküte neid liiga ära ei küpseta seal? Igaksjuhuks panin saunalina alla, et see ehk hoiab seda kuuma natuke eemal.
Mulda sai ka erinevad astri seemned - eelmine sügis tundsin neist kõvasti puudust. Kevadel ei külinud ja osta ei raatsinud ja sügisel oli kohe kuidagi tühi tunne ilma astriteta.
4. sorti takeeteseid
Oma seemnekarpi revideerides, leidsin veel aegunud pruudisõle seemneid - 3 sorti - surasin need ka mulda - eks näis, kas tärkavad või mitte. Mõned madalad päevalilled sai ka topitud. Seemnekarbist leidsin ka Luualt korjatud humalapuu seemneid, mis olid sinna ununenud. Kahtlen kõvasti, kas nendest tuleb midagi, aga katsetada ju võib.
Oma järge jäid ootama kurk, arbuus, melon ja suvikõrvits. Millal neid oleks hea külvata? Kurgi külvan kohe otse kasvukohale. Arbuusi, meloni ja suvikõrvitsaga mõtlesin proovida neid turbapotte - pole neid kunagi kasutanud - aga siis jääb taimede häirimine ära. Või prooviks turbatablette? Suvikõrvits läheb seeaasta jälle tünnidesse. Tünne tahaks juurde saada - möödunud aastal sain ühes tünnis olevatel kurgitaimedelt rohkem saaki, kui kasvuhoones olevatelt taimedelt. Kavatsen seeaasta kogu selle kurgimajanduse tünnidesse viia, siis jääb arbuusidele ja melonitele rohkem ruumi. Eelmine aasta oldi arbuuside juures lausa järjekorras. Lubasin, et sellel aastal panen rohkem taimi maha - las lapsed söövad isu täis :D
Mind ikka ei tohi seemneleti juurde lasta. Thela juures ootavad mind Kadaka käest saadud imemaitsva meloni seemned. Aga poest ostsin katsetamiseks veel 2 sorti melonit.
Kui mees seda seemnemajandust nägi - küsis, et kas ta peab kasvuhoone kahekordseks äkki ehitama - muidu ma ei mahtuvat oma potimajandusega enam sinna ära :DD Tegelt mul on siuke mõte, et kuna mul kasvuhoone keskel on palju vaba pinda - kevadel on see käigus kastimajanduse all - aga suvel puhta tühi - siis tekkis mõte, et paneks osa taimi tsinkämbritesse kasvama. Kunagi ühes Kodu&aed ajakirja numbris olid pildid. Kui nendel seal kurgid ja tomatid kasvasid, siis miks mul ei võiks melonid kasvada?
Esimest aastat sai külvatud ka brokkolit - ajasite isu peale oma brokkoliidudega :DD Aga nüüd mul küsimus, kas edasi käitun nendega nagu tavaliste kapsataimedegagi? Et pikeerin ja siis taimed kasvukohale. Või külvatakse nad kohe kasvukohale ja varajast külvi tehakse ainult salatisse pandavate idude pärast?

Monday 21 March 2011

Kevad

Uskumatu - aga ta tuli siiski! Vahepeal oli küll selline tunne, et siia lumehangede vahele me jäämegi :). Aga selline tunne on mul vist igal aastal talve lõpus. Kuigi talv ei taha kuidagi taanduda ja muudkui sajab igatsugu sodi sealt taevast alla - aga päevad on juba pikad, õhk lõhnab iga päevaga järjest rohkem ja rohkem kevade järele. Mõned päevad tagasi kella kaheksa paiku õhtul vanalinnas jalutades oli seda kohe päris tugevalt tunda. Ja hommikuti tööle sõites on juba valge. Ja igatsugu linnuksed löövad kõrvulukustavat lärmi juba. Ma siuke kehv linnutundja - kõik siuksed pisikesed klassifitseeruvad mul varblasteks ja värvulisteks. Mõni olevat isegi juba lõokest kuulnud, mina sellel aastal veel mitte. Ka linavästrikke pole kohanud. Huvitav, kas see hulluke tuleb ka tänavu meid terroriseerima? Aed on jätkuvalt paksu lumevaiba all peidus ja igat hommikut ma alustan penilase tagaajamisega. Hanged ju nii kõrged, et tara lihtsalt pole - ja nii ta siis jalutab vabalt külavahel. Ta kohe oskab seda hetke märgata, millal mul tähelepanu hajub ja siis panebki ajama.  Aga nuhh - eks väike hommikune sörk tuleb ikka kasuks :D

Aga kevad algas meil nagu ikka suure sünnaga - röövliplika sai 7. Juba! Kui ta 20. märtsi hommikul oma silmad meie laulu peale lahti lõi - ütles: Aga nüüd on mu lapsepõlv läbi - ma pean kooli minema. Lapsesuu ei pidavat valetama jah :) Aga selle kooliminekuga saab üks peavalu olema vist küll. Meile kõige lähim kool asub naabervallas. Oma valla kool asub valla teises otsas ja bussiühendus puudub.  Sai küll siin elukohta paberil vahetatud, aga see ei garanteeri, et ta sinna naabervalla kooli nüüd sisse saab - vallalehes kirjutas, et ca 25 kohta jääb puudu.  Oleks siis, et katsetega saab sisse. Aga sellest aastast katseid enam pole - vastu võetakse ainult sissekirjutuse järgi ja rolli hakkab mängima, kes kui kaua vallas elanud on jne. Katsetega saaks ta raudselt sisse. Täitsa hullumaja - pane see laps kuhu tahad - jäta või koduõppele. Aga mis ma siin ikka kurdan - hoian pöidlad peos ja loodan kõigeparemat :D

Õues pole peale mustaks tõmbunud lumehunnikute midagi pildistada - aga toas seevastu õitsevad dendroobiumid " Anna Green" (vasakul) ja "Thailand Black"

Ka vääris - mägipalm Chamadorea elegans õitseb juba pikemat aega.  Keegi kunagi vist küsis, et mis oleks nö lollikindel toalill - mina soovitaks siis just vääris-mägipalmi. Ainuke mida ta ei talu, on päike - ülejäänu suhtes tundub ta mulle leppivat kõigega. Eriti meeldib talle, kui 1 x kuus teda dushi alla viiakse.








Muude kevadiste tegemistega olen natuke jänni jäänud. See nädal on kavas tomatid külvata. Ise arvan, et ei ole väga hiljaks jäänud veel. Aga kõiksepealt tuleks vist seemned poest ära tuua :D. Ongi põhjust minna endisesse Ceresesse, kus nüüd Juhani puukool ennast sisse seadnud.  Muidu üritan ikka igatsugu aianduskeskustest suure kaarega mööda käia - tervislikum rahakotile. Viimatine Horteses käik lõppes sellega, et kodus avastasin, et mingid begooniad on kuidagi kaasa roninud. Aga ma ju läksin kõigest kalatoitu ostma. Järgmine kord ostan kalatoitu loomapoest - missest et sinna on pikem maa sõita - tuleb odavam :DD