Wednesday 4 September 2013

veinitegu


Elu esimene veinitegu sai augusti keskel käima lükatud. Viinamarju oli tänavu nii palju ja nad olid nii mahlased ja me lihtsalt ei jõudnud neid kõiki ära süüa. Ja kuna mul midagi muud targemat pähe ei torganud ja lihtsalt metsa alla ka ei raatsinud neid visata - mõtlesin, siis et prooviks. Ega muud pole kaotada kui mitu ämbrit viinamarju ju :). Igatahes uurisin Horteses seda koduosakonda - seal oli nii suuri klaaspudeleid kui väiksemaid ja ämbreid ja igatsugu muud vajalikku kola. Ma valisin ämbri - tundus kuidagi mugavam. Ämbrit on ju tunduvalt lihtsam pärast puhastada ka ju kui seda suurt pudelit. Nu ja siis ma saabusin koju kogu selle vajamineva kaadervärgiga + koduveini aabits ikka ka. Seal on nii huvitavaid retsepte - et kindlasti proovin järgi. Aga kõiksepealt panin viinamarja- põldmarja veini käima. Päris kenasti läks - hakkas juba järgmise päeva õhtul ilusti mulksuma. Kasutasin seda veinivalmistamise paketti - kus on nii veinipärm, kui peataja ja selitaja ja veel mingid ollused kenasti kotikestes ja 25 l jaoks täpselt välja mõõdetud. + on kaasas ka üksikasjalik õpetus. Nu minusugusele algajale sobib see väga hästi. Veiniteost on mul ainult ähmased mälestused lapsepõlvest vanavanemate juurest, kus sügisõhtutel sai ikka magama jäädud vanaisa mulksuvate suurte veinipudelite kõrval. Nii, et selline lollikindel pakett on väga hea alguseks - kuigi kunagi kui asi käppa saab, proovin kindlasti ka seda vanamoodset veinivalmistamist ilma igasuguste abiaineteta. Noh ja nendest abianetest on niipalju kasu, et kui loodusliku pärmi baasil käima pandud vein vajab käimiseks vähemalt pool aastat ja enamgi, siis selle veinipärmi abil kääris mul vein ära 3 nädalaga - ja täitsa kenasti kuivaks kohe. Ma hüdromeetriga proovisin ( sellisest riistapuust ponud mul varem aimugi :) )
Nu ja täna siis sai vein ümber villitud teise ämbrisse.
Ülejäänud kotikeste sisu sisse - süsihappegaas välja raputatud ja nüüd siis selginema mõneks nädalaks.
Ja loomulikult tuli ikka kogu aeg näpuga juhendist järge ajada - algaja värk :D


Aga igatahes väga põnev on, mis sellest lõpuks välja kukub!

4 comments:

Eve Piibeleht said...

Vaat et siis degusteerima kutsud :)

MUHEDIK said...

Võta kohtumisele kaasa, seal ei tohigi väga selge peaga ringi käia:D
A meie majas elab mingi kotermann, enne kui vein valmis saab, peab temaga ilmtingimata midagi juhtuma- kas keldrisse voolama, seinad ja põrandad täis pritsima vms :D

Tsiil said...

Ja kui lähed Muhedikega kohtama, siis las Muhedikupapa räägib oma veinitegemise lood. :)

Viinamarjauputus, ehh... ühel ilusal suvepäeval on ehk minulgi

Tii said...

Ohhoo,kõigest kolm nädalat ja valmis! Seda prooviks küll. Minu kõige kiirem veinitegu oli kolm kuud. Ühel aastal lõunas viinamari ei valminud nii magusaks kui vaja ning siis müüdi meil turul suurtest kaljavaatidest odavalt viinamarja toormahla. Oli kahtlaselt pruunikas ja sogane, suurt usku sellesse ei olnud. Sai ikka suhkrut lisatud ja toru peale. Tulemus oli ootamatult kiire ja väga hea.Nüüd ammu ei ole ise seda tööd ette võtnud.