Sunday 3 April 2011

3.aprill

Sulab. Eile näitas termomeeter maksimum temperatuuriks + 8,5. Lumi kahaneb lausa silmnähtavalt. Täna oli esimene hommik, kus ma ei pidanud sörkjooksu penilase kannul tegema. Lumehanged on lihtsalt nii pudedaks muutunud, et penilane ei riskinud üle aia minna. Mõistus ikke olemas tal - hüppamiseks on lumi juba liiga pude. Ja lihtsalt üle astuda enam ei saanud - oleks kõhuli aia peale kinni jäänud. Oi kus ta üritas - meil oli köögiaknast peris lõbus seda vaadata :D. Ja seda pettunud näoilmet, kui ta pidi loobuma...

Külvidest on enamus tärganud. Isegi need aegunud tsinniad tulid kõik üles. Ainult astrid ei ole tärganud ja ahtalehised peiulilled ja üks punste õitega peiulille sort. Huvitav kas sain mingid praak seemned - mitte ühtegi taimekest veel ei paista. Ehk ikke tulevad veel.

Röövliplika koolipanekuga on üks paras peavalu. 70 last jäävad ukse taha. Ja vald ei taha selles suhtes midagi ette võtta. Pakub neile 70-le asenduskooliks Pääsküla gümnaasiumit, millel on ülihalb maine.  Mugav eks - suruda oma lapsed teise omavalitsuse kaela. Kuskilt kuulsin, et Pääsküla gümnaasium loodab siis meie valla lastega oma  mainet parandada. Ja vald oli lubanud Pääsküla gümnaasiumit remontida. Selle rahaga saaks ju oma koolis väikesed muudatused teha, et kõik lapsed ikka oma kodulahedases koolis käia saaks.
Teised vallad suudavad oma lapsed kõik ära koolitada, mitte ei suuna neid bussidega reisima. Aga vanemad avaldavad vallale ikka meeletut survet. Lõpuks soostus vald mingi koosoleku kokkukutsuma - kardan, et tigedaks aetud inimesed lintšivad need vallaametnikud lihtsalt ära. Samas eestlased on ju sellised rahulikud - natuke jorisevad, aga siis teevad ikka nagu kästakse. Pole seda ägedat temperamenti lihtsalt. Vbl kui rohkem kisa tõsta - siis tuleks ka paremaid lahendusi. Tegelikult on vanemate poolt ju lahenduseks pakutud, et teha 2 vahetust, kui lisaklassi ei õnnestu teha. Aga vallapoolne kommentaar oli - see ei lähe kooli kontseptsiooniga kokku. Ausalt öeldes - ei osanud ma selle peale ei nutta ega naerda.  Kui vanemate tulumaks valda laekub on hea ja mida rohkem seda parem - aga kui lapsed sünnivad ja kooli minema peavad - siis see ei kuulu enam kontseptsiooni. Ähh - kukkusin siis jälle nutma. Lähme plikaga parem loomaaeda kevadet otsima :D

6 comments:

MUHEDIK said...

See on nüüd küll suur jama ja ometigi on neid liigseid lapsi terve koolitäis.
Eks te pea häälekamad olema, äkki kuni selleni, et lubate end vallast välja kirjutada ja oma raha mujale viia.

Köögikata said...

Jah, vähemasti selle kahevahetuse süsteemi peate küll välja nõudma! Tehku kontseptsioon ümber!

Eve Piibeleht said...

See kontseptsioonijutt on küll absurdi tipp, täissöönud omavalitsejad sellised...eks tuleb lihtsalt kõva häält teha ja meelde tuletada, et palgarahad tulevad maksumaksja taskust. Lumelükkamise puhul aitas siinkandis igatahes :D

Tsiil said...

70 last on ikka palju ju! Mõni vald peab vähema arvu juures kooli üleval. See on ju nii tähtis, et kool kodu lähedal asuks. Tehke mürglit, kasutage meediat, mida iganes.

Ahtalehine peiulill on see väikeste õitega? Mulle nad hirmsasti meeldivad, ostan teisi turult. Kusagil oli seeme ka, oma aiast võetud, peaks ka proovima.

Hiline said...

Muhedikul õigus - tehke häält, et kirjutate sinna valda sisse, kuhu lapsed kooli viite.
Meil oldi hirmrõõmsad, et 2 last kooli (sügisel ka kolmas)tuli,said 100 õpilast täis.

Aidi said...

See on jama jah, ja tegelikult on omavalitsuse poolt seadusevastane nõuda, et alg- ja põhikoolieas lapse teise omavalitsuse kooli peate viima. Siin on minu meelest põhjust asjast teada anda nii haridusministrile kui õiguskantslerile, ausalt öeldes.
Ma saan tegelikult aru, miks omavalitsus nii teeb - selline hulk lapsi võtab koolis oluliselt lisaruumi, samuti ei pruugi koolil olla nende õpetamiseks õpetajaid võtta (kui näiteks juba kõik olemasolevad õpsid töötavad lisakoormusega). Mugavam on neil mitte midagi ette võtta ja loota, et nii suur laste arv vallas on nähtus, mis läheb varsti ja juba lähiaastatel üle. Et selle jaoks pole nagu mõtet investeerida ega uut tööjõudu võtta.
Kurb. Aga minu meelest saab siin lapsevanemate survega mõndagi ära teha. Tulge kokku, pange paika initsiatiivgrupp ja hakake asja ajama - see oleks minu soovitus.